logo ak
logo ak

Historia om naprapati

Oakley Smith var en av de först utbildade kiropraktorerna i början av 1900-talet. Han hade ett annorlunda synsätt än sina kollegor. Han hade själv en lång historia med mycket ryggbesvär. Smärta i rygg och ischias .Han forskade själv vidare och fann att det inte alltid var ryggradens kotor som var orsaken till problemen.

Han fann att även ligament, senor och muskulatur kan vara påverkade. Smith fann även att kotor inte kan "ligga fel" redan på 30-talet. Han startade 1907 den första skolan för att utbilda sig till Dr. of Naprapathy: National College of Naprapathy i Chicago Illinois USA.

1970 startade Björn J:son Berg den svenska utbildningen i Stockholm där den fortfarande finns under namnet: Scandinavian College of Manual Medicine eller Naprapathögskolan.

Sedan en tid tillbaka så naprapatin gjort enorma framsteg i Sverige med 1300 utbildade naprapater sedan starten. 900 yrkesverksamma i sitt förbund: Svenska naprapatförbundet. Ett tjugotal vårdavtal på olika ställen i landet. Många anställda naprapater inom både företagshälsovård och vårdcentraler.

Det som var unikt med O. Smith var att han förstod hur viktigt det var att ta hänsyn till den faschia/bindväv (En är en fibrös bindvävshinna som har som främsta uppgift att hålla muskler och muskelgrupper på plats) som finns i vår kropp. 
Vid förändringar i denna så leder detta till smärttillstånd pga. flera olika orsaker:

 

Utbildningen


Utbildningen sker på Naprapathögskolan i Stockholm. Utbildningen är 4 års heltidsstudie med blandat teori och praktik. För att få legitimation så krävs ett år med praktik dels hos naprapat och dels inom offentlig vård. Utbildningen kom till Sverige 1970 från USA. Oakley Smith startade den första skolan i Chikago 1907.

Alingsås

Drottninggatan 24
441 31 Alingsås

snf logo

Medlem i Svenska Naprapatförbundet