logo ak
logo ak

Hälsa och friskvård

green_appleLär känna dig själv genom att lyssna på din kropp

Det viktigaste i ditt hälsoarbete är att börja lyssna till din kropp. Vi är så vana vid att låta sinnet och vanorna styra istället för att ta reda på vad som är bra för mig. Lär känna kroppen, vilken mat vill den ha, när vill den vila, i vilken miljö trivs den osv. Låt känslan leda dig, när du känner dig lugn, bekväm, glad och skön i kroppen så är det rätt för just dig

Färsk forskning om vår bindväv, som håller uppe och ihop vår kropp, visar att den är väldigt beroende av dess kemi, pH värde, vattenmängd, stresshormoner, mm för att hålla sig stark och elastisk. Dvs hela vår livsstil påverkar hur vi mår i muskler och leder. Naturligtvis påverkar den också våra inre organ.

Symtom är ofta kroppens sätt att varna om att något är fel i ditt liv, en önskan om förändring. Om du inte lyssna utan gör som vanligt så kan det blir en sjukdom .

Hela kroppen hänger ihop så tex kan din ryggvärk bero på dålig stabilitet, som kan bero på retning i dina tarmar (stänger av magmusklerna), som kan bero på det du stoppar i dig (fel mat) som i sin tur kan bero på hur du mår i själen (döva nedstämdhet)!

Kom ihåg att även små förändringar kan ge förbättringar på din hälsa. Ta ett steg i taget och lär dig känna in signalerna från din kropp.

Motion

Kroppen är gjord för rörelser. För lite rörelser och statiska arbetsställningar ger snart smärtor . Förutom att träna konditionen så behöver vi träna stabilitet, smidighet, koordination, balans och styrka.

Motion och träning har många fördelar och bevisade effekter. Förutom att den förebygger smärtor och arbetsskador så hjälper den mot och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, trötthet, högt blodtryck, diabetes, övervikt, stroke, benskörhet och depression.

Ännu fler fördelar med motion är att den förbättrar minnet, ökad koncentrationsförmågan, stimulerar tillväxthormoner som ger fler nervceller, ökar självförtroendet och självkänslan och hjälper dig att hantera stress på ett bättre sätt.

Så på med träningsskorna. Välj en motionsform som du tycker är kul. Det är viktigare att du gör något än vilken form du väljer! Även lätt motion ska inte underskattas.

Hälsan gynnas också av avstressande träning som yoga, qigong, andningsövningar och meditation.

Mat/Näring

Kroppen behöver allsidig kost som innehåller tillräckligt med näringsämnen och regelbundna måltider. Det kan vara nödvändigt att komplettera med kosttillskott eftersom både snabbmat och traditionell mat innehåller mindre näring idag pga det moderna jordbruket. Dessutom går det åt mer näring om du tränar mycket, arbetar hårt eller är utsatt för olika typer av stress.

Om vi verkligen menar allvar med våra hälsoambitioner, måste vi förändra våra matvanor.

Undvika den moderna processade maten som innehållande transfetter, sötningsmedel, smakförstärkare, färgämnen mm. E-nummer.

Undvik dessutom matvaror som är inflammationsdrivande som socker, snabba kolhydrater(vitt mjöl, pasta, potatis ,ris, kakor,bullar) margariner, majsolja, solrosolja och sesamolja(ger för mycket omega 6). Även ost, glass mjölkpulver, ägg, kaffe, salta jordnötter, alkoholhaltiga drycker, speciellt mörka och sockerhaltiga, kinesisk soja, och balsamico-vinäger är inflammationsdrivande. Läs gärna mer på Sanna Ehdins blogg om IFD-maten

Här finns en artikel från läkartidningen.( Längre ner på sidan finns lättlästa tabeller)

Bra och hälsobringande mat är exempelvis ekologiskt odlade grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, nötter och svampar och feta fiskar. Fetter i form av oliv-, valnöts-, avokado- och kokosolja är bra men även naturligt smör och grädde.

Stress

Det är inte bara av att ha mycket att göra som ger stress. Det kan lika gärna vara något som oroar dig, en dålig relation till någon, egna högt ställda krav eller att inte ha inflytande på din arbetssituation mm. som orsakar att stresshormon frigörs i kroppen. Dessa stör organfunktioner och ger spända muskler och bindväv. Att hamna i kronisk stress ger allvarliga störningar i immunförsvar, malsmältningssystemet och hormonsystem. Dessutom högt blodtryck och sämre psykisk hälsa.

Eftersom stress påverkar så många delar av kroppen kan symptomen variera. De första signalerna på att man är för stressad kan vara att man sover dåligt eller känner en stor trötthet som inte går att vila bort. En del blir lätt irriterade eller rastlösa och har svårt att koppla av och varva ner. Olustkänslor, oro, rädsla och ångest liksom svårigheter att koncentrera sig kan också vara tecken på stress. Kroppen kan även reagera med hjärtklappning och det kan kännas svårt att andas ordentligt. Vissa får problem med magen och drabbas av magkatarr eller förstoppning medan andra lider av huvudvärk eller stelhet och värk. Överkänslighet mot ljud, ljus eller vissa dofter kan också vara varningssignaler på att kroppen lider av stress. På samma sätt kan utslag och eksem vara en larmklocka som signalerar att kroppen är i obalans.

Genom att koncentrera dig på en sak i taget kan du minska risken att bli sjuk av stress.

Återhämtning

Att vila behöver inte betyda ett stillasittande och att göra ingenting. Att vila kan vara att gå in i ett mentalt frirum där man tillåts att göra det man trivs med, sådant som gör att man mår bra. Fiska från bryggan, spela fotboll, gå en fotokurs eller lösa korsord. Valet är fritt. Det viktiga är att du ger dig själv tid att gå in i något helt och fullt utan att det ställs några krav. Att lära sig någon avslappningsteknik eller meditera är också bra.

Hjälp kroppen att återhämta sig. Lev sunt, ät hälsosamt, motionera och ta hand om dig själv och dina vänner. Det stärker självkänslan. Kom ihåg att sömn är bästa återhämtningen.

Förebygg stressen genom att:

  • Våga säga nej
  • Ge dig själv beröm
  • Tillåt dig att misslyckas
  • Skapa mentala frizoner
  • Lev sunt
  • Gå och lägg dig när du är trött

För att undvika stress kan duocksåstäva efter att vara så närvarande som möjligt i det du gör. Om du tänker på alla andra saker som du skall göra sedan så tappar du energi och kraft till det du håller på med just nu.

Andningen

Andningen påverkas också av stress. Många andas i dag med bara en liten del av sin lungkapacitet, s.k. toppandning. Detta leder till att man syresätter sin kropp dåligt och inadekvat. Rätt andningsteknik har stor betydelse för förmågan att hantera stress.

Träna på att andas långt ner i lungorna. Det ska kännas som om magen lyfter sig samtidigt som det är stilla högt upp i bröstkorgen.

Bra andning ger mer syre till kroppen och du blir piggare. När diafragman rör sig hjälper den också de inre organen till bättre cirkulation.

Tankar och Självkänsla

Dina tankar leder ditt liv. Vad du tänker om dig själv, ditt liv och dina möjligheter har stor betydelse för hälsan. Har du negativa tankar och attityder om dig själv så påverkas både kroppen och dina möjligheter i livet negativt.

Självkänslan, hur jag värderar mig själv, påverkas också av mina tankar och attityder.

Ett sätt att höja självkänslan är att använda affirmationer dvs. positiva meningar om dig själv. Det är även bra att varje dag uppmärksamma, gärna skriva ned, det som du är tacksam över, det du tycker är bra med dig själv och det du har gjort bra under dagen.

Bli nöjd med dig själv oavsett prestation.

Känslor

Känslornaspeglar dina tankar . De sprids blixtsnabbt igenom kroppen via neuropeptider som frigörs i hypotalamus. Oförlösta känslor leder till att dessa peptider lagras i kroppen. Detta leder till sämre cirkulation i olika områden och kan därigenom påverka både muskler och leder och organ.

Händelser i barndomen skapar känslomässiga mönster som vi automatiskt reagerar på och är så att säga inpräglade i våra hjärnor. Dessa mönster styr oss än i dag fast att de kanske inte passar mig i mitt vuxna liv. Detta gör att jag kan ha svårt för vissa situationer men inte riktigt vet varför.

Uttryck dina känslor. Är det obehagligt att säga dem så skriv istället.

Alingsås

Drottninggatan 24
441 31 Alingsås

snf logo

Medlem i Svenska Naprapatförbundet